Subscribe:

Pages

Friday, January 14, 2011

10 Sifat Peribadi Muslim

Acapkali kita diperingatkan 10 sifat peribadi yang digariskan As-Syahid Imam Hassan Al-Banna..Sudahkah zahir kita diselaputi dengan sifat-sifat ini? Cukup sifat-sifat ini,insya'Allah dakwah yang kita sampaikan mudah difahami dan diikuti hasil qudwah kita yang terbina dengan sifat-sifat ini...

10 Sifat Peribadi Muslim (click for higher quality)


1. Aqidah yang Sejahtera

2. Ibadah yang sohih

3. Akhlak yang mantap

4. Berpengetahuan Luas

5.Memiliki tubuh badan yang sihat

6. Bermujahadah melawan hawa nafsu

7.Berdikari

8.Tersusun didalam urusan

9.Menepati masa

10.Bermanfaat utk orang lain.

Hanya peribadi pemuda dan pemudi yg memiliki ciri-ciri ini mampu menggalas bebanan menyeru manusia kembali kepada Allah…Ayuh! kita bina bersama dengan penuh keazaman dan kesungguhan serta saling nasihat menasihati.

Thursday, January 13, 2011

mUjAhaDaH dI dLm kElAs....

Assalamualaikum!!!semua pelajar sekolah dah masuk sekolah dah ( walaupun terlewat tapi nak juga cakap macam ni T_T padahal dah dua minggu ke tiga minggu antum masuk sekolah )….


URMMM… mujahdah di dlm klas…mcm mna tu??1 mslah yg sering mlnda pelajar dlm klas..iaitu masalah MENGANTUK..right???macam ini, bila semua dah masuk class, dah mula kuliah, dah mula belajar ana yakin kebanyakan mereka tidak berniat pun untuk tidur (especially utk mereka yg menghuni asrama) cuma entahh, kita memang senang terlelap dalam bilik kuliah.Proses ini dipercepatkan lagi sekiranya subjek yang di ajar itu bukan subjek yg diminati c0nfirm susah difahami dan membosankan…

Bagaimana untuk mengelakkan kejadian ini berlaku? ana sebenarnya tidak layak langsung nak cakap bab ni, sebab ana selalu jugak mengganguk terlebih faham dalam kelas. Bukan sebab ana tak cukup tidur. Bukan sebab malas, ana sndri pon x tau sebab apa..he:-)



Berikut adalah sedikit tips untuk mengelakkan mengantuk:

1. Sila BELI GULA-GULA dengan kuantiti yang mencukupi. bila lecture start jer,makan je gula2 yg dibeli 2…nk lg best beli gula2 yg jenis pedas dan mengyegarkn. Apabila mulut aktif mengunyah, kita akan susah nak ngantuk.

2. bawaklah SEBOTOL air masak. otak kita ni 80% air. Kita rasa ngantuk sebab oksigen kurang ke otak, walaupun hidung kita tak berhenti henti bernafas. bila minum air,bandalir badan kembali seimbang. Ini akan mengurangkan rasa mengantuk. Berapa ramai yang sanggup buat tips no 2 ni sila angkat tangan? tengok orang cina, rajin bawak air.orang melayu ni susah sangat. bajet macho/cantik la. dahhh jangan malu² . kalau susah sgt beli ja air mineral kt koperasi or kantin skolah senang…

3. Tapi kalau rasa macam tak ada effect ke apa dekat tips pertama dan kedua, maka sila keluar dari bilik kuliah dengan serta merta HAHAHA bukan untuk balik umah atau tido, tapi untuk ke tandas dan basuh muka. InsyaAllah tak ngantuk dah lepas ni. Kalau rasa basuh muka tu tak cukup kuat nk bg affect amik la wuduk dgn niat menghalau syaitan..InsyaAllah…..

4.kalau mengantuk lagi setelah melakukan ketiga-tiga perkara di atas,suruh kawan sebelah urutkan bahu dan belakang. Tapi ingat,jangan sekali-kali urut leher atau belakang kepala kerana ini akan menyebabkan kawan anda tido lebih lena.boleh Lakukan aktiviti yang memerlukan pergerakan seperti:
a) Melakukan kerja sambil berdiri atau berjalan.
b) Melihat pemandangan hijau yang saujana melalui tingkap atau keluar bangunan.
c) Mengemas bilik belajar sebentar

IBU MENGELAKKAN MENGANTUK

Tanamkan motivasi yang tinggi untuk menyiapkan kerja anda dengan pencapaian yang paling cemelang. Anda hendaklah mengejar masa yang ada. Seolah-olah anda tidak ada masa untuk berpaling ke kiri dan ke kanan. Lakukan banyak item dalam masa yang singkat.


MENGELAKKAN MENGANTUK KETIKA KULIAH ATAU DISKUSI

1. Fokus.
2. Masukkan minat yang mendalam.
3. Catat menggunakan peta minda.
4. Pastikan anda mendengar dengan jelas.
5. Baca fikiran pensyarah atau pasangan diskusi anda.
6. Keluarkan pengalaman atau pengetahuan lalu sebagai input perbincangan semasa.

MASIH MENGANTUK?

Itulah kelemahan makhluk manusia berbanding malaikat yang tidak pernah mengantuk dari mencatat setiap detik kebajikan dan dosa yang kita lakukan. Malaikat juga tidak pernah mengantuk dan letih dalam menarik matahari dan bulan mengikut orbit peredarannya.

Sampaikan malaikat juga tidak pernah mengantuk dari menggerakkan bulu mata kita ketika ada serangga yang terbang ke arahnya atau mengantuk ketika menggerakkan jantung dan darah kita ke segenap sel di tubuh badan.

Sedangkan anda? Kadang-kadang ketika memegang sebatang pen pun boleh terjatuh kerana mengantuk!

p/s:maaf andai ada yg terkurang!!

Pabila Digelar Pemimpin...

"Pemimpin ini..kakinya sebelah di Neraka dan sebelah lagi di Syurga..."kata akhi Ariff,tercengang kami yang berada di dalam Syura' tempoh hari..."Kalau kita buat kerja,masuklah syurga,kalau tak buat masuk neraka,itulah kelebihan menjadi pemimpin..."

"Badan Pengawas,Asrama,Badan Dakwah...itu semua bukan TAKRIMAN(kebanggaan) tetapi adalah TAKLIFAN(pemberatan) atas diri kita.."kata salah seorang akhi Tingkatan 4..nadanya sedang-sedang..tetapi ada penegasan di situ...Masing-masing melontarkan taujihad yang bersarang di dada...Alhamdulillah,moga-moga semakin ramai Ruh-ruh jihad wujud di kalangan masyarakat kita..^^

Makhluk-makhluk Allah yang 'HEBAT'..^^

Tahun 2011 sudah dijijak dengan jayanya selama hampir 2 minggu..Alhamdulillah,syukur kepada Allah,yang mempermudahkan urusan kami(para pelajar MMY) selama ini..Tahun 2011 kali membuka tirainya dengan kehadiran 9 orang Pengawas baru..huhu(gambar kat atas just beberapa orang)Moga-moga dengan penambahan bilangan Badan Pengawas ini dapat memantapkan lagi pentadbiran sekolah Insya'Allah..^^

Tentang kepimpinan Asrama..Minggu organisasi dan aktiviti-aktiviti akan di'post' dalam rencana seterusnya..=)


Lagi gambar makhluk-makhluk Allah yang 'TAQWA'...^^
tag