Subscribe:

Pages

Thursday, December 2, 2010

Mesej Berantai..Apa Hukumnya..??

Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum kepada semua pembaca..Apa khabar kalian?Moga2 sihat sejahtera ya hendaknya..Baiklah,kali ini penulis ingin mebincangkan tentang isu yang hangat di media massa sekarang ini;[internet dan hp mostly]..iaitu isu mesej berantai..ya2..ramai yang sudah menerima artikel atau mesej yang seperti yang disebutkan dan mungkin ada yang sudah mem'foward'kan mesej tersebut..samalah seperti penulis sendiri..Oleh kerana khuatir dengan amaran atau gesaan yang terkandung dalam mesej tersebut,penulis telah menemui satu artikel tentang isu ini..Jadi,sukalah untuk membedah tentang isu tersebut..

contoh mesej berantai

Disalin dari laman ini...moga beroleh manfaat..

Assalamualaikum..

Baru2 ini saya mendapat sms dari sahabat yg berbunyi spt berikut:
- “ALLAH AKU CINTAI KAU DAN AKU PERLUKAN KAU…DATANGLAH KE HATIKU…”" KIRIM PADA 10 ORANG DAN LIHAT KEAJAIBAN MALAM INI, TOLONG JANGAN DELETE. IA BENAR2 TERJADI. INI SMS DARI IBU ALI SAID-JURU KUNCI SAYYIDA MAKKAH YANG BERMIMPI BERTEMU RASULULLAH SAW. BELIAU BERPESAN: KUATKAN AQIDAH DALAM IBADAH KERANA DUNIA INI SUDAH GOYAH DAN TUA. SEBARKAN SMS INI KE 10 MUSLIM INSYALLAH DLM WAKTU 10 HARI AKANDAPAT REZEKI BESAR DAN JIKA TIDAK DISEBAR TUNGGULAH KESULITAN YANG TIADA HENti”

Minta panel ustaz hurai apa hukum hantar sms seperti ini.

Terima kasih

jawapan:

بسم الله والصلاة والسلام على رسول الله، وبعد

perkara seperti ini dikenali sebagai surat berantai, sebelum orang menggunakan sms mereka menggunakan surat, lalu disuruh fotostat kepada 10 orang, jika dilakukan akan mendapat manfaat, jika tidak lakukan akan berlaku sesuatu mudarat kepada tuannya.

Perkara seperti ini Khurafat bahkan boleh membawa kepada syirik kepada Allah s.w.t. Oleh kerana ianya rekaan manusia maka terdapat perbezaan pada isi kandungan surat ini, cumanya yang sama ialah sebarkan kepada 10 orang ….

surat seperti ini seolah-olah orang yang menyebarkannya mengetahui benda yang ghaib, maka ini merupakan kesesatan yang nyata.

maka penghantaran sms seperti ini HARAM kerana sebab-sebab yang telah dinyatakan. sesungguhnya perbuatan menggalakkan orang untuk melakukan kebaikan merupakan perkara yang disuruh oleh Agama, tetapi hendaklah caranya juga betul dan tidak bercanggah dengan syariat.

Wallahu’alam


4 komen:

Anonymous said...

uwahh , bwu aq taw..
thankss :)
baguss , baguss !

Anonymous said...

moga2 beroleh ilmu dan beralih kepada amal..

abdul rasyid said...

DONT READ THIS BECAUSE IT ACTUALLY WORKS. YOU WILL GET KISSED ON THE NEAREST FRIDAY BY THE LOVE OF YOUR LIFE. TOMORROW WILL BE BE THE BEST DAY OF YOUR LIFE. IF YOU DO NOT POST THIS COMMENT ON THREE VIDEOS YOU WILL DIE WITHIN TWO DAYS. NO, YOUVE ALREADY STARTED READING THIS SO DONT STOP. THIS IS SCARY. PUT THIS ON FIVE VIDEOS IN THE NEXT 143 MIN. WHEN YOU ARE DONE PRESS F6 AND YOUR LOVERS NAME WILL APPEAR ON YOUR SCREEN IN BIG LETTERS. THIS IS SCARY CUZ IT ACTUALLY WORKS


aq dpt mesej cmni......jdi klo aq anta aq pown dpt dosa la?

Anonymous said...

Yup

Post a Comment

tag