Subscribe:

Pages

Thursday, November 24, 2011

Bon Voyage MMY !!!

Assalamualaikum peace be upon all of you.Hope behave well in the pink of health.Okay for this nice and freezing Friday morning,i'm glad to post something about us-form 5 BOYS that still left at MMY although 'the children' have adults taking care of them at home.


Hurm..in the first week of exam;a horrendous week for the boys-form 4 and lower cause they have Al-Jundi 2 Camp at Sir Azman's garden.Not very silent that week because we can still heard the pitch after 3 Days they've return hostel.


The school silented!For a moment..when the children started to pick up their things up onto their father's car.
from that moment..we started to manage our bachelor life.Someone asked,"wei,kita nak makan apa haa?Wei Uzair,hang bawak mai moto,nak beli apa-apa senang."Uzair replied,"oh,why not?Tapi minyak mau support arr.."Everybody laught at that moment-just for respired in the silent :-(




The buliding started to echo when we laught,spoke or cheered.Just for the sync of nature when it just Nine of us uncounted the guard that left at the school.Bahasa Melayu,English,Sejarah and Mathematics Modern had left for the first week.On the second week,we supposed to face Syariah Islamiah,Additional Mathematics and Science-what a tough week isn't it?




For the first week,we caught overwhelmed with the wealth.No jokes!we spent to much money for dinner and supper. The approximated use couldn't be counted at once-what a poor. :-(


Then SPM was over...!!!uhh what so fast??!!no need to type for a bit longer cause of da limit of time. uhm we ended our war sharped on 4.30 p.m at Tuesday 13 Dicember 2011 which was on Quran Sunnah paper. Shake our hand with da examination prefect. Smile and regarded with them,we made a step for a victory,willing may Allah s.w.t accept our force and give us da best result insya'Allah...


p/s:sorry for da little lazy..need to post about Beris :)

Friday, November 18, 2011

MINGGU FIRST SPM!!!!

Assalamualaikum w.b.t.....dah lama ana x jenguk kt blog ni....maklum la byk halangan yg xdpt di elakkan... actually xda pa pon...dah org sruh update..ana update ja la....erm..nk bgtau isu apa erk?? erm...sat ja masa berlalu dah 4 subjek 8 paper kami jawab...tinggal 7 subjek lagi...ha!! time nk dekat dgn exam la yg byk jamuan kt skolah..sibuk sungguh waktu tu...buat itu la ini la xp xpa..klu kita niat kerana ALLAH...InsyaAllah ALLAH akan tlg kita blik...kan?? waktu 2 hari sebelum exam ada jamuan mahabbah (nnti org len yg akan post psai mahabbah)...esok tu plak ada jamuan pengawas...nsib baik buat breakfast... :) tak la kalut sgat...malam first exam rasa syok sgt sbb adik2 xda kat skolah n asrma sbb depa ada tamrin 'I LOVE ALLAH' 3 hari 2 malam...depa bukan xda langsung kat asrma cuma depa suma kena tdoq kat dorm depan...jadi kami pon guna la suma dorm belakang..tu yg rasa mcam xada org kat asrama..he.. sunyi la katakan...sepanjang exam alhamdulillah xda pa pon yg terjadi (kot2 ada org yg meninggal sbb stress ka..) cuma waktu hari rabu tu sir buat clearence asrama xp kami x terlibat pon...hari khamis lepas math paper 2 ada meeting dgn sir (mana bleyh habaq kami nyembang pa dgn sir..) dan sir bagi skit kata2 taujihad... tu ja sepanjang minggu first exam SPM...InsyaAllah post yg akan datang...akan menyusul lepas ni... Assalamu'alaikum...

ALLAHUMMA SOLLI A'LA SAIYYIDINA MUHAMMAD

Friday, October 14, 2011

Brunei Ingin Melaksanakan Hukum Islam



Sultan Brunei hari ini menitahkan agar pemerintah negara itu melihat keperluan untuk melaksanakan undang-undang syariah dengan segera, serentak dengan undang-undang sivil di negara itu.

Baginda yang bertitah di mesyuarat Majlis Agama Islam di bangunan Majlis Undangan di sini berkata,perlaksanaan undang-undang itu tidak harus lagi ditangguh lebih lama kerana kelengkapan untuk melaksanakannya sudah ada.

Akta Jenayah Islam jika difahami dengan betul ujarnya, adalah yang terbaik kerana ia datang dan dicipta oleh Allah Yang Maha Kuasa dan tidak manusia.

"Kita tidak harus melambatkan dan sebaliknya merebut petunjuk itu secara positif.

"Apa lagi di sana untuk menunggu? Kita sudah mempunyai bangunan mahkamah yang mengagumkan, ramai pakar telah dihasilkan dan bahawa negara telah mencapai kemerdekaan. Apa lagi?" soal baginda.

Menurutnya, setiap individu bertanggungjawab untuk melakukan perbuatan baik yang merupakan permintaan dari Allah Maha Kuasa.

Sehubungan itu ujarnya,undang-undang Islam penting untuk mengawal semua masalah dalam hidup, agama, keturunan, minda dan kekayaan.

"Walaupun ia adalah tanggungjawab kita, ia perlu dipenuhi bagi Allah Maha Kuasa," titah baginda lagi.

Memetik laporan Brudirect.com, undang-undang Islam ujar baginda, adalah pengetahuan dan sistem yang unik dan sangat cantik dan sudah tentu akan dipilih apabila difahami, namun jika ia tidak difahami, ia akan dibenci.

"Tetapi sejak manusia tidak mahu memahami, undang-undang itu dilihat sebagai buruk dan menakutkan. Segala puji bagi Allah yang Maha Kuasa, kita dipandu oleh-Nya untuk melihat dengan jelas keindahan undang-undang Islam.

"Saya memberi mandat kepada agensi-agensi atau institusi yang berkaitan, Kementerian Hal Ehwal Ugama, Negara Brunei Majlis Agama Islam, Negeri Jabatan Kehakiman, Jabatan Peguam Negara, Jabatan Mahkamah Syariah dan semua pihak untuk bekerjasama dan berurusan secara kolektif dan telus sehingga undang-undang ini mula membuahkan hasil," titah baginda lagi.

Terdahulu, Menteri Hal Ehwal Ugama, Pg Dato Seri Setia Dr Hj Mohammad bin Pengiran Haji Abdul Rahman berkata, Majlis Agama Islam Brunei adalah badan tertinggi dalam membantu Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda dalam menegakkan kesucian Islam di negara ini.

Sumber : Ha****h Daily

Friday, September 30, 2011

MUMTAZ EDISI KE-4 DALAM PROSES PEMBIKINAN

Assalamualaikum w.b.t..Alhamdulillah,pertama kalinya penulis ingin mengucap syukur yang tidak terhingga ke atas Rabbul Jalil kerana masih diberi kekuatan membakar karbohidrat di dalam badan ini agar tenaga yang dijana dapat mengalir di setiap salur darah sekaligus mampu untuk menaip di atas papan kekunci berjenama 'Acer' ini..Alhamdulillah!! :D


Baiklah!Untuk artikel kali ini penulis ingin mewartakan bahawa proses pembikinan Majalah Mumtaz Maktab Mahmud Yan bagi edisi yang ke-4 sedang dalam 'mode' permulaan...


Oleh itu,banyak perkara yang penulis bersama rakan-rakan krew Mumtaz 2011 yang lain cari dan usahakan...


Tak perlu nak menaip panjang lebar,berikut adalah contoh kulit Majalah Mumtaz bagi edisi yang ke-4 ini...(dalam cadangan)



*Kulit hadapan

*Kulit Belakang

*Kulit Majalah(Full View)



Bagi memantapkan lagi proses pembikinan Majalah ini..Penulis sertakan poster iklan (gambar di bawah) untuk warga Maktab Mahmud Yan..(buka sekolah nanti insya'Allah akan tertampal di papan-papan kenyataan)


p/s:setakat ini sahaja..Maaf sekiranya artikel terlalu pendek..tak sempat sebab esok(Sabtu) kena datang awal pagi..jadi malam ni agak kalut sedikit..Wassalam

Thursday, September 29, 2011

TUNGGU KEDATANGAN KAMI SERAMBI MAKKAH!

Assalamualaikum w.b.t..terima kasih diucapkan kerana masih sudi membuka laman sesawang ini yang dah ber'sawang-sawang' dek ketandusan artikel oleh admin-admin yang senantiasa sibuk ini..


Baiklah pada artikel kali ini penulis ingin mewartakan bahawa pelajar Tingkatan 5 Akaun PUTERA Maktab Mahmud Yan akan menziarahi Negeri Kelantan Darul Naim atau 'Serambi Mekah'.


Insya'Allah kami akan bertolak pada petang Khamis, 6 Oktober 2011...




Jika tiada aral melintang..Insya'Allah boleh minta keberkatan Menteri Besar Kelantan a.k.a Tok Guru Nik Aziz.. :)




A'ha..jangan lupa ya sahabat-sahabatku..RM80 dalam tangan depan..kesian ustaz-ustaz tak dak duit nanti nak isi minyak...

The Red Warriors

Oh ya,kami juga akan menziarahi Terengganu pada awalnya(terlupa pula)...Apa-apa pun..moga ekspedisi ke Serambi Mekah pada kali ini diizinkan Allah..Amin...


p/s:kepada yang nak tempah ole-ole tu boleh 'deal' kat sekolah..sekian.

Friday, September 16, 2011

SAMBUTAN MERDEKARAYA 2011

Assalamulaikum w.b.t..Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ilahi kerana masih diberi kesempatan untuk menjenguk blog yang kian sunyi sepi ini..moga2 artikel mampu mengukir seribu kenangan kepada batch form 5 pada tahun ini..Last nie sambut raya di MMY.. :)


Tak nak tulis banyak,tengok je gambar..(sebelum majlis)


Guru-guru perempuan mengerah tulang empat kerat menyiapkan gulai daging.

Pelajar puteri berusaha memotong daging... :|

Jeng3..antara 80 lemang yang dimasak...

Para pria mencemar duli memasak lemang


Buruh-buruh aktif tanpa gaji :)

Bahagian edit-mengedit(sebalik tabir)


Jom tengok suasana ceria semasa majlis bermula.. :)

"Sedap tak kami nasyid tadi?"

"Eh,nie suratkabo ari nie..haishh.."

Anak-anak PMR

Apsal berenti nie..keta lalu karang?

Senyum,tak perlu kata apa-apa...

"Ape ke henye deorang buat tue?" para guru berorientalis...

Sir dan Pak Ya..sehati sejiwa,seiring bersama..

"ais abeh dah..mai tambah sorang.." Ustaz Solahuddin berdesklamasi..

Pria-pria tunggu result trial...

Teacher Hasliza-Guru B.I

Bersama ibu-ibu MMY-generasi BERIS

Golongan peperiksaan berat (SPM,PMR)

1,2,3..piece..

Anak sape nie erk?

"Nak tembak pakai burung kale MERAH baru kuat.."-Angry Birds

Keayuan terserlah-Teacher Mawar

Bapa dan anak memborek-photographer merintik

Pengetua Maktab Mahmud Yan-Ustaz Mohd Asri b. Saad

Golongan-golongan pria maskulin :)

*Gambar ini tanpa sebarang editing..boleh edit sendiri :)

p/s:sekian saja posting kali ini,kepada yang 'tak termasuk' gambar tu..minta maaf sangat-sangat..Assalamalaikum..
tag