Subscribe:

Pages

Thursday, April 28, 2011

kisah mayat yang tidak amanah

-gambar hiasan-

Semasa Nabi Isa berjalan di satu kawasan perkuburan, ia terdengar suara dari dalam satu kubur suara lelaki yang menjerit-jerit meminta tolong dan dalam kesakitan yang amat sangat... Nabi Isa ingin mengetahui apakah yang telah terjadi kepadanya Sebagaimana yang kita tahu nabi Allah Isa mempunyai mukjizat boleh menghidupkan orang yang sudah mati. Maka Nabi Allah Isa pun memohon doa kepada Allah SWT sambil menadahkan tangannya ke langit supaya menghidupkan lelaki tersebut.

Doa baginda dimakbul oleh Allah SWT, maka terbelah kubur itu dan keluarlah seorang lelaki yang sedang terbakar menjerit-jerit meminta tolong. Melihat akan keadaan lelaki tersebut, maka ditanya oleh nabi Isa kepada lelaki itu apakah kamu tidak sembahyang sehingga kamu diseksa sebegini. lelaki itu menjawab.. bahawa ia tidak meninggalkan sembahyang. ditanya lagi oleh nabi Isa adakah kamu tidak berpuasa.. lelaki itu menjawab... saya berpuasa dan lelaki itu pun berkata sesungguhnya ia taat akan perintah Allah SWT.... maka ditanya oleh nabi Isa lagi apakah yang kamu lakukan sehingga kamu diseksa sebegitu rupa? Maka berceritalah lelaki itu... Saya bekerja sebagai penjual kayu api dan saya akan mencari kayu api di hutan dan menjualkannya kepada sesiapa yang hendak membelinya.

Maka pada suatu hari datanglah seorang pembeli menemuinya utk membeli kayu api lalu diberinya wang dan disuruhnya hantar ke rumahnya . Maka pergilah saya mencari kayu dihutan dan apabila sudah dapat seberkas kayu di ikatnya elok-elok dan pergilah saya hendak menghantar ke rumah si pembeli itu.

Dipertengahan jalan, saya merasa lapar dan teruslah saya berhenti untuk makan.... selepas itu saya pun meneruskan perjalanan ke rumah pembeli kayu itu. Sedang saya berjalan, saya terasa ada sisa makanan yang terselit dicelah gigi saya. maka dicuba berbagai cara mengeluarkannya dgn lidah tetapi tak berjaya.... kemudian dicubanya dengan menggunakan kukunya...tetapi tak berjaya juga. Akhirnya saya pun dengan menggunakan kuku saya mencungkil kayu api yang dipikul itu utk dibuat mencungkil gigi.

Maka akhirnya dapatlah mengeluarkannya. Maka saya teruskan perjalanan dan setelah sampai ke rumah si pembeli itu, saya pun menyerahkan kayu api itu dan terus pulang. Oleh kerana saya tidak meminta halal akan kayu yang saya cungkil dengan kuku saya tu, maka saya diseksa selama 70 tahun sebagaimana yang tuan lihat. Saya menyangka Allah tidak melihat akan perkara yang sekecil ini.... astaghfirullah al azim...
elok lah kita ambil ikhtibar akan riwayat ini.

Renungan : Adakah kita pernah mengambil barang-barang kawan kita sama ada di kelas,asrama atau mana-mana..sama ada sekecil-kecil eraser, chocolate dan sebagainya atau pun barang-barang lain kita guna/pinjam seperti sabun di bilik air atau toothpaste,walaupun kecil ia tetap dikira oleh Allah...

Sesungguhnya takutlah kita akan azab Allah kerana mati itu adalah benar...
Azab neraka itu adalah benar...
Dan syurga itu adalah benar...

Tiada TAJUK...


Assalamualaikum w.b.t dan jutaan terima kasih diucapkan kepada kipas-kipas susah mati (hard-die fans) yang still mengerahkan jari telunjuknya menekankan right-click mouse ke atas ‘link’ jaringan ninegen.blogspot.com ini,dan tak dilupakan juga sahabat2 yang still menyokong perkembangan semasa blog ini..although bukan ‘daily update’,otherwise,it’s ’fortnight update’ actually..Terima kasih sekali lagi diucapkan…

Bagi artikel kali ini,ana ada banyak perkara nak bagitau kat kalian semua sebab banyak sangat perkara yang terkandung di dada ini yang ingin dikongsi;ya Allah,engkau permudahkanlah urusan duniaku supaya ku punya masa bersamaMu…Ameen..

Baiklah,kita mulakan dengan laporan semasa,hurm,cam warden bertugas pun ada…sepanjang 2 minggu yang lalu iaitu 15-27 April ini..ada beberapa perkara/program/agenda yang diadakan di dalam mahupun di luar sekolah..Antaranya ialah Marathon Daerah Yan yang dihadiri oleh beberapa buah sekolah(MMY salah satunya,menghantar juara2 merentas desa awal thn),selain itu juga ialah ICT yang diadakan di SP-inn(pelajar2 form 5 putera) dan bengkel kemahiran peta minda yang diadakan di sekolah…

In addition of that circumtancess,im not hesisated to over-jot my keyboard for you all about pertandingan Khitobah yang diadakan di MM Baling baru-baru ini…tak banyak yang nak dilaporkan sebab semua kena bungkus(x dak rezeki..nak buat mcm mana).Apa-apa pun tahniah diucapkan kepada semua peserta kerana bertungkus-lumus mempamerkan persembahan yang mantap;namun apakan daya nasib tidak menyebelahi kita.. :) try best next year!!

For the next,of course I want to share with you all about a hadith : Dari sahabat Abu Hurairah, Bersabda Rasulullah, “Mu’min yang kuat lebih dicintai Allah dari mu’min yang lemah, dan masing-masing memiliki kebaikan. Bersemangatlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan mohonlah pertolongan kepada Allah dan jangan merasa malas, dan apabila engkau ditimpa sesuatu maka katakanlah “Qodarulloh wa maa syaa’a fa’al, Telah ditakdirkan oleh Allah dan apa yang Dia kehendaki pasti terjadi”. HR. Muslim

Based from what the messenger said,it's never say never!Which means always put our full spirits and strength in all of our good-did..neither strong Mukmin nor the poor have his superiority compare with the kufar..So,re-long lasting your duaa’ after solaat and may Allah accept us as his slave…

(terjemahan:berdasarkan apa yang Nabi Muhammad s.a.w sabdakan kepada kita,iaitu jangan berputus asa!Yang bermaksud letakkan sepenuh kekuatan dan semangat dalam melakukan amal kebajikan.Orang mukmin yang kuat dan lemah masing-masing mempunyai kelebihan yang tersendiri berbanding orang-orang kafir..Jadi,tambahkanlah doa kamu selepas solatmu dan moga Allah menerima kita sebagai hambaNya..insya'Allah...)

p/s:Akhir kata,ana menyeru kepada diri ana dan diri sahabat2 ana sekalian..ingatlah!Allah tidak melihat kepada result yang kita dapat!!!!Tetapi hanyalah kepada usaha yang kita curahkan.. Sekian,Assalamualaikum…

Friday, April 15, 2011

HAPPY BIRTHDAY CIKGU ROHAIZAT!!!!!!











Bismillah......Assalamualaikum w.b.t.....kepada suma yg stil setia bka bl0g nie.....he...ana just nk post something ja sempena menyambut hari kelahiran cikgu jat...sebenarnya birthday cikgu hari ni(klu tak silap la..he) tapi kami sambut awai sikit la.....sama ngan hari muhadharah....walaupun sibuk coz kena jadi urusetia muhadharah....tapi birthday cikgu jangan dilupakan...he... mula-mula kami ingatkan nak sambut birthday cikgu esok(ahad)...tapi tak jadi last-last minute...setengah cover muhadharah tu...setengah lagi bincang pasal macam mana nak sambut birthday cikgu...kami punya fikir la macam mana nak beli kek kat cikgu...mungkin ALLAH nak tolong...kami jumpa Pak Cik Zaki kat kantin....minta tolong pak cik pi beli...Pak Cik Zaki kata Kak Ros tengah keluar...n then Pak Cik Zaki call kak Ros...suruh beli kek...tak pa la....habis cita sai beli kek...he..sebenarnya ana nak cita banyak lagi...tapi masa tak mengizinkan...tak pa la...ana just tunjuk gambar sahaja....maybe kawan ana yang sowg lagi bleyh tambah2...dia banyak cakap sikit...he...apa-apa pun..ana sebagai wakil nak ucap SELAMAT HARI LAHIR CIKGU & ANGAH!!!!!!!KAMI SAYANG CIKGU!!!!!!!!!SEMOGA ALLAH PANJANGKAN UMUR CIKGU DAN ANAK CIKGU(ANGAH)

ALLAHUMMA SOLLI A'LA SAYYIDINA MUHAMMAD

Thursday, April 14, 2011

Muhadharoh 2011 Gilang Gemilang

Assalamualaikum w.b.t and good behaviour from me whose actually didn't on the spot to write an article on the moment at this blog.But,as the critical of boringlessity(argh,susah nak eja) i push down my effort to jot down this article in order to fulfill my holiday free time....(habeh dah intro)

Baiklah,artikel kali ini saya/ana/aku/I bukan nak cakap orang putih...tapi,urmm..just nak inform pasal aktiviti/program/acara/agenda yang terjadi/berlaku/menjelma pada minggu lepas (hot weekend especially for the writer,huh!).

Terlebih dahulu,bersyukur ke hadrat Allah s.w.t kerana memberi kepada kami tulang 36 kerat nie..(kami kan 9 org,so..9x4=36) untuk bertungkus-lumus menjayakan program Muhadharoh yang dalam B.Melayu bermaksud...urmm....

p/s:sila manfaatkan kamus anda!



Program ini pada asalnya dirancang oleh ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah untuk para pelajar mencungkilkan bakat mereka dalam beberapa acara yang dipertandingkan.Antaranya ialah الشـــعر , الخطــابة , فــن الخط , الــنشيد و الــحوار .


Program ini juga hampir 2 tahun tidak diadakan di Maktab Mahmud Yan dek kekurangan prasarana yang mencukupi dan kekangan masa yang padat.Tapi apa-apa pun,program ini berjaya mendapat sambutan yang hangat pada tahun ini,Alhamdulillah... (ada yang kata depa[para pserta] tu nak sijil saja..wallahua'lam).

Berikut adalah banner Muhadharoh ini...(100% copyright).


p/s:ada beberapa maklumat dalam bentuk point:

  1. Program ini asing putera dan puteri (senang kerja)
  2. Program ini terdapat sesi saringan bagi acara Nasyid dan Syair(sebab banyak peserta...) pada malam sebelum program bermula (bagi putera)
  3. Itu sahaja kot,kalau ada lagi bagitau laen...
  4. Oops,lupa nak bagitau..minta maaf banyak-banyak sebab tiada gambar semasa program ini..bukan tak ambil,tapi lupa nak copy..maklumlah semua nak balik awal...^^
Alhamdulillah limarratin sanian lillahi Ta'ala liquwwatina fi yukamilu hazal barnamij...
Sekian,Assalamualaikum...

Idup yang Membosankan(mls le tu)!

Idup yang Membosankan(mls le tu)!

pernah tak rasa bosan yang tak dpt dielakkan spti:

  1. pergi kelas pada pukul 7.15 pagi setiap hari Ahad hingga khamis. (kdg2 ade la tu)
  2. buat nota yang tak pernah sudah. sebab asyik salah je. Nota plak terbelit-belit. (kalau macam ni, bila la aku nak Berjaya.kuang3)
  3. hari-hari kena makan. kadang-kadang makan pun rasa penat tau dak. sebab kantin jauh dgn kelas. penat nak jalan pi kantin. haha..
  4. hari-hari pandang muka kawan yang sama. sesekali nak jugak pandang muka matluthfi(knl ka?) ka, bdrol ka, david beckham ka, haha..(jgn mrh ye)
  5. mengadap buku yang tak boleh bercakap. kan best kalau buku ni boleh bercakap. tak la bosan kot. haha.

hahaaa..apakah perkara yang membosankan lagi. hrmm, maybe dah bosan mandi pagi-pagi kan??haha. so, esok try la tak mandi. rasai kelainannya. hahahahaha

5 tips bagaimana mengatasi sikap malas. Perasaan malas adalah lawan kepada sikap rajin. Ianya satu sikap sukar diubati. Rasa-rasa kan, bagaimana nk membuang sifat malas?

1. Tanya pada diri kita dan jawablah sejujurnya. Fikirkan sejenak mengenainya.

“Apakah faedah daripada sikap malas aku ini?”

2. Senaraikan kesan dan akibat sikap malas yang ada pada diri anda. Ini bertujuan untuk menyedarkan minda kita bahawa sikap ini tidak berfaedah langsung. Selain itu, ia membuat minda kita ‘sakit’ dengan sikap ini.

3. Kekalkan kerajinan(klu ada la). Jika kita sedang melakukan sesuatu dan ingin berhenti berehat, pastikan kita berhenti tidak lama. Maintain la cmtu. Semakin lama anda berhenti atau berehat, semakin kurangnya semangat anda menerusnya.(hipotisis)

4. Membayangkan kesan positif yang kita dpt kesan daripada sikap rajin kita. Contohnya anda membayangkan anda mendapat keputusan yang cemerlang atas kerajinan anda, lalu ibu bapa anda menghadiahkan anda RM500. Disayangi teman dan diminati ramai..Hoho..(Zzz..yg potong tu jgn berangan)

5. Akhir sekali senaraikan mengapa kita ingin membuang sikap malas. Tampalkannya. Untuk berubah, manusia perlu mempunyai sebab. Jadi tuliskan sebab itu.(buat motivasi)

Insyaallah..sedikit sebanyak post ana..dpt memberikan manfaat untuk kita semua.renung-renungkan dan selamat beramal!!..huh(first time post... ==')

tag