Subscribe:

Pages

Thursday, March 31, 2011

1 April 2011 ; Jumaat dan April Fool?

paradigma mukmin

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua insan yang masih sudi melewati laman sesawang ini,insya'Allah jika waktu anda dimanfaati ianya tidak akan sirna ditelan masa.Alhamdulillah bersyukur kepada Allah kerana kita masih lagi diberi kesempatan untuk bertemu dengan penghulu segala hari,hari yang penuh barakah,Hari raya para malaikat,itulah hari JUMAAT.


Kebetulan juga hari Jumaat kali ini bersamaan dengan 1 April 2011 yang mana merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh umat bukan Islam,iaitu bangsa Kristian,kerana apa?Anda akan ketahui sebentar lagi.Kendatipun jua,terdapat segelentir remaja Islam yang masih terikut-ikut perayaan jahiliyyah 1 April ini yakni APRIL FOOL.

Sebenarnya, April Fool adalah sebuah perayaan hari kemenangan atas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib yang dilakukan dengan cara-cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan kebohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan sahaja.

Biasanya orang akan menjawab bahawa April Fool—yang hanya berlaku pada tanggal 1 April—adalah hari di mana kita boleh sahaja menipu rakan, orang tua, saudara, atau orang lain, dan yang terkena tidak boleh marah atau emosi ketika sedar bahawa dirinya telah menjadi sasaran April Fool.


Biasanya mangsa penipuan, jika sudah sedar terkena April Fool, maka dirinya juga akan tertawa atau membebel, dan tidak marah secara serius. Walaupun belum sepopular perayaan tahun baru atau Valentine’s Day, budaya April Fool dalam dua dekad terakhir memperlihatkan kecenderungan yang makin menebal didalam masyarakat kita. Terutama di kalangan anak muda.


Bukan mustahil pula, suatu masa nanti akan meluas ke masyarakat yang tinggal di kampung – kampung dan pedalaman. Ironiknya, masyarakat dengan mudah meniru kebudayaan Barat ini tanpa menyiasatnya terlebih dahulu, apakah budaya itu baik atau tidak, bermanfaat atau sebaliknya.


Perayaan April Fool sebenarnya bermula dari suatu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Fool, berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol di tahun 1487 M, atau bertepatan dengan 892 H.


Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol beransur-ansur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak sahaja berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis.


Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walaupun sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah barat yang berupa kawasan pegunungan. Islam telah berjaya menerangi Sepanyol.


Kerana sikap para penguasa Islam yang begitu baik dan rendah hati, banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan saja beragama Islam, namun bersungguh-sungguh mempraktikkan kehidupan secara Islam.


Bukan sahaja membaca Al-Qur’an, namun bertingkah-laku berdasarkan Al-Qur’an. Mereka telah meninggalkan muzik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.


Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus menerus berusaha membersihkan Islam dari Sepanyol, namun selalu gagal. Maka dihantar sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam Sepanyol.

 paradigma mukmin

Akhirnya mereka menemui cara untuk menakluk Islam, yakni dengan pertamanya melemahkan iman mereka melalui jalan serangan pemikiran dan budaya. Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirimkan alkohol dan rokok secara haram ke dalam wilayah Sepanyol.


Muzik diperdengarkan untuk memujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari daripada membaca Al Qur’an. Mereka juga mengirimkan sejumlah ulama palsu untuk meniup-niupkan perpecahan ke dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan usaha ini membuahkan hasil.


Akhirnya Sepanyol jatuh dan dikuasai pasukan salib. Serangan oleh pasukan salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal perikemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibunuh, tetapi juga penduduk awam, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua. Satu persatu daerah di Sepanyol jatuh.


Granada adalah daerah terakhir yang ditakluki. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera salib terus mengejar mereka. Ketika jalan jalan sudah sepi, tinggallah ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan darah, tentera salib mengetahui bahawa banyak muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah.


Dengan lantang tentera salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka.


Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Namun beberapa orang Muslim dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah disiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah disediakan, mereka pun segera bersiap untuk meninggalkan Granada dan berlayar meninggalkan Sepanyol.

Paradigma Mukmin

Keesokan harinya, ribuan penduduk muslim Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, beriringan berjalan menuju ke pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib, memilih bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka.


Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api kelihatan menjilat-jilat angkasa ketika mereka membakar rumah-rumah tersebut bersama dengan orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan, hanya boleh terpaku ketika tentera salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakanya terdiri dari para perempuan dan kanak-kanak yang masih kecil. Tentera salib telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.


Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara salib segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa rasa belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah mengalir di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman.

paradigma Mukmin

Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudiannya diingati oleh dunia kristian setiap tanggal 1 April sebagai (The April’s Fool Day). Pada tanggal 1 April, orang-orang dibolehkan menipu dan berbohong kepada orang lain.


Bagi umat kristian, April Fool merupakan hari kemenangan keatas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib dengan cara-cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan pembohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan semata.


Bagi umat Islam, April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seagama disembelih dan dibunuh oleh tentera salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak patut juga ada orang Islam yang terikut merayakan tradisi ini.


Siapapun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka dia sesungguhnya sedang merayakan ulang tahun pembunuhan ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, 5 abad yang lalu. Jadi, perhatikan sekeliling anda, anak anda, atau anda sendiri, mungkin terkena bungkusan jahiliah April Fool tanpa kita sedari.

disalin daripada akuislam.com

KESUMAM 2011


Assalamualaikum kepada pembaca semua;Alhamdulillah sekali lagi marilah kita bersama-sama melonjakkan kesyukuran kita ke hadrat Allah s.w.t kerana melancarkan program Kejohanan Sukan Maktab Mahmud (KESUMAM) yang diadakan di Stadium Sultan Abdul Halim.


Bermula pada 8.30 dengan perlawanan akhir bola sepak iaitu perlawanan di antara Maktab Mahmud Alor Setar dan Maktab Mahmud Baling.Keputusan diakhiri dengan keputusan 2-0 memihak kepada Maktab Mahmud Alor Setar setelah 30 minit bermain.



Pencapaian Maktab Mahmud Yan dalam KESUMAM pada tahun ini agak memberangsangkan walaupun masih tidak mampu meraih juara kesuluruhan.Antara kejohanan yang mampu diraih ialah:
  1. Bola Tampar Putera (Naib Johan)
  2. Bola Tampar Puteri (Johan)
  3. Ping-pong Putera Single (Johan)
  4. Ping-Pong Puteri Double (Johan)
  5. Badminton Putera Double (Naib Johan dan tempat ke-4)
  6. Badminton Puteri Double (Naib Johan)

Atlet-atlet yang memenangi pertandingan di atas sekaligus menempah tiket untuk Majlis Sukan-Sukan Agama Kedah (MASSAK).


Peserta KESUMAM putera

Peserta KESUMAM puteri


Setelah pembacaan ikrar dan penutupan rasmi KESUMAM ke-5 pada tahun 2011 ini,majlis pemberian hadiah pula berlangsung.

Johan Ping-Pong Single Putera

Johan Ping-Pong Double Puteri


Ustaz Abdullah johan pertandingan badminton antara pegawai KESUMAM


Kapten pasukan bola tampar putera mengambil pingat perak sebagai Naib Johan

Maskod Maktab Mahmud Baling;tempat ketiga dalam perarakan KESUMAM

Tempat ke-4 Badminton putera

Peralatan yang dijumpai di kawasan penyampaian hadiah ^^


Keputusan johan keseluruhan KESUMAM bagi tahun ini jatuh kepada "the biggest Maktab Mahmud of the all"; kata salah seorang juruacara iaitu Maktab Mahmud Alor Setar;TAHNIAH diucapkan.


Apa-apa pun,selagi bumi boleh dipijak selagi itu semangat tidak berganjak,insya'Allah johan keseluruhan KESUMAM akan berada di dalam genggaman Maktab Mahmud Yan pada tahun hadapan insya'Allah...

Thursday, March 17, 2011

HINANYA NABI MUHAMMAD JUNJUNGAN KITA DAN KEKASIH ALLAH S.W.T.




Ni la pelukis suma kartun ni



Sebenarnya banyak lagi...xp..x sggup ana nk tgok byk2....cdey sgt...kpd mereka yg Cintakan Allah SWT dan Rasulullah SAW, tlg sebarkn gmbar ini di atas dasar bahawa Rasulullah SAW dan Allah SWT Yang Maha Suci tidak layak menerima penghinaan ini, Rasulullah SAW yang amat mulia hatinya tidak pernah menghina mana-mana manusia dan semua makhluk ciptaan Allah SWT. Kenapakah agama lain begitu jijik dan hina kepada Rasulullah SAW?.Umat Islam dibunuh dimerata dunia, negara yang mengaku negara Islam juga sanggup menghina Rasulullah SAW dan tidak membela perjungan Baginda, apabila dihina sebegini….. Kenapa pendakwah-pendakwah Islam tidak bangkit memberi keterangan dan memperjelaskan kepada dunia tentang kemuliaan peribadi Rasulullah SAW, bukan bangkit untuk berperang. Yakinlah fitrah manusia yang lemah akan tersungkur menyembah Allah SWT, apabila bertemu dengan Allah SWT atau apabila bertemu dengan ujian Allah SWT yang Maha Kaya. Apa yang mereka lakukan ini adalah kerana sifat takabbur dan bermegah dengan kekuasaan yang mereka miliki sekarang. Mereka memilki teknologi dan IT, namun mereka lupa Teknologi dan IT akan tergendala apabila bekalan tenaga habis atau apabila bahan eletronik terkena air, sedangkan kekuasaan Allah SWT bersama Para Malaikat yang bertugas setiap masa mampu menghalang semua kekuasaan mereka yang menghina Allah SWT dan Rasulullah SAW, belum sampai masanya Allah SWT menghabiskan umur dunia ini. Walau pun mereka menghina Rasulullah SAW sampai sebegini namun Allah SWT tidak gentar dan tidak bertindak tergesa-gesa membalas perbuatan mereka, kerana kekuasaan Allah SWT tiada tandingan, jika Allah SWT bertindak pasti bala akan mengenai insan-insan soleh dan solehah yang telah wujud di negara eropah. Allah SWT amat menyayangi mereka kerana mereka yang berada di eropah sekarang telah beriman kepada Allah SWT dengan sebenar-benar keimanan, masyarakat mereka berada dalam kekufuran dan kemaksiatan tetapi mereka yang menjadi pilihan Allah SWT, telah dapat mencari Cahaya Allah SWT, kerana mereka cintakan kebenaran dan mereka mendapat cahaya kebenaran dengan penuh erti, sedangkan umat Islam yang berada di negara yang mengaku Islam, mereka akan kekal bersama Islam jika mereka dapat bertugas dengan kerajaan tersebut dan kerajaan tersebut tidak menghalang mereka daripada menganut dan beramal dengan amalan agama Islam, mereka belum diuji dengan kesusahan dan cabaran, belum tentu mereka kekal di atas agama Islam, jika mereka diuji dan mendapat tawaran istimewa daripada agama kristian, iman mereka akan berubah jika iman yang mereka dibina terbina diatas dasar kebendaan dan kesenangan, apabila mereka menghadapi ujian dan kesusahan maka apabila agama kristian yang datang dengan kebendaan dan kesenangan serta sesuai dengan kehendak hawa nafsu pasti mereka akan memilih agama kristian, walaupun apa yang kita lihat dalam gambar kartun ini, secara terang-terangan menghina Nabi Muhammad SAW yang menjadi Kekasih Allah SWT, yang menjadi pelengkap kepada agama Allah SWT setelah agama kristian dimansuhkan. sedarlah kita semua, bahawa Rasulullah SAW bukanlah insan yang berkhidmat kerana wang dan pangkat seperti kita, walaupun kita solat dan beribadat, namun pada hakikatnya kita tidak cintakan Rasulullah SAW dengan sebenar-benar Keimanan kepada Allah SWT. Kita masih dapat tidur lena dan tersenyum apabila Rasulullah SAW dihina sebegini rupa, kerana aqidah kita, kita tidak perlu berdakwah dan bertindak apa-apa pun selagi kita masih dapat makan dan minum serta boleh beribadat kepada Allah SWT dalam keadaan tenang, mereka yang menghina Rasulullah SAW itu adalah kerja mereka yang jahil. itulah aqidah kita, sedangkan Roh Rasulullah SAW menitis air mata menangis melihat penghinaan kepada Baginda sebegini rupa, Rasulullah SAW menangis kerana melihat umatnya dibunuh dalam keadaan lemah tanpa pembelaan pemimpin-pemimpin dunia Islam…. betapa rendahnya nilai iman dan jiwa umat Islam dizaman ini, mereka dayus dan bacul dalam mengiklankan kebenaran Islam, mereka sendiri telah mengiklankan dan membantu kekufuran serta kemaksiatan, segala keperluan untuk nafsu dan kemaksiatan sama-sama didokong dan disempurkan pembinaannya di negara-negara masing-masing bermula daripada pesta bola sepak sehinggalah permainan adat budaya dikorbankan nikmat Allah SWT untuk kepuasan hawa nafsu mereka… lalu mereka katakan, ini juga adalah amal ibadat kerana ianya dapat membina kemakmuran dan kemajuan negara, sedangkan pembelaan Jiwa atau Roh Rasulullah SAW yang dihina tidak dapat kita dengari dari mana-mana negara-negara yang mengaku Islam sampai ke saat ini. Supaya kita tidak menanggung dosa ke atas penghinaan ini, sama-samalah kita menyebarkan kebenaran Islam kepada sesiapa yang kita temui, atau melalui kemudahan-kemudahan IT yang ada seperti Facebook dan sebagainya, agar umat Islam dan manusia amnya memahami bahawa Rasulullah SAW tidak layak dihina sehingga ke tahap begini, malah kita semua sepatutnya bersyukur dan berterima kasih kepada Rasulullah SAW yang berjaya melaksanakan perintah Allah SWT dengan sempurna tanpa cacat walau sebesar zarah pun, maka layaklah Rasulullah SAW menerima berbagai penghormatan daripada Allah SWT Yang Maha Berkuasa lagi Yang Maha Esa. Salam Ukhuwah Islamiah daripada saya.. . Buktikan Kecintaan Kita Kepada Rasulullah SAW dalam perlakuan kehidupan kita seharian….

ALLAHUMMA SOLLI A'LA SAYYIDINA MUHAMMAD




Tuesday, March 15, 2011

SEAM (Modul 1)12-15 March 2011


Assalamualaikum w.b.t kepada semua,ana harap insan2 yang sudi membaca artikel ni sihat2 belaka,bak dari segi mental dan fizikal,iman dan taqwa..Terlebih dahulu suka ana ucapkan selamat menjalani cuti penggal pada tahun ini,penuhilah masa2 anda dengan perkara2 berfaedah insya'Allah..

Pada Sabtu yang lepas,ana dan beberapa sahabat ana menghadiri sebuah program akademik ttg subjek yang boleh dianggap sebagai KILLER SUBJECT,yang kadangkala (bagi sesetengah pelajar,berdasarkan kajian)boleh mencacatkan result2 SPM (seperti ujian akhir tahun..) iaitu Matematik Tambahan/Additional Mathematics.

Ok baiklah,sebelum itu,mesti ada yang tertanya2 apakah itu SEAM?Haa,itu adalah singkatan yang ana sendiri beri kepada Seminar Easy Add Math kali Ke-4 yang tuan rumahnya kali ini disandang oleh SMKAB(Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Baling,Kedah.

Tujuan seminar tersebut tidak lain tidak bukan adalah sebagai satu bengkel pengukuhan mata pelajaran Matematik Tambahan bagi subjek Tingkatan 4 sahaja oleh kerana ini hanyalah Modul yang Pertama (Modul keDua iaitu subjek Tingkatan Lima akan diadakan pada minggu pertama cuti pertengahan tahun,lokasi masih belum diketahui).

Selain diajar cara penyelesaian mudah dan kaedah yang lebih berkesan,di sana kami dapat bertemu serta berikhwah dengan berbilang pelajar yang tampil dari kulawangsa serta sekolah yang hebat2.Antaranya seperti SBPIKP(Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kubang Pasu),KISAS(Kolej Islam Sultan Azlan Shah) dan SMSKP(Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu).Kami dapat belajar serta berkongsi idea pelajar2 top student yang sememangnya pakar dalam Add Math ini..

Kami bersyukur kerana dapat menyempurnakan program ini dengan jayanya.Diadakan selama 4 hari 3 malam (12-15 Mac 2011) dengan yuran sebanyak RM110.00.Mudah-mudahan dengan program ini dapat memantapkan lagi Matematik di kalangan pelajar(insya'Allah dekat sekolah boleh ajar,belanja nasi Kak Tam dah cukup ^^ ).

Tidak dilupakan juga ribuan terima kasih kepada fasilillator yang sudi mengajar kami ilmu2 serta kaedah2 penyelesaian terpantas,dan menahan segala karenah kami,antaranya seperti Cikgu Sollehun,Cikgu Azam dan Cikgu Soufee (maaf,gambar tak sempat ambil..)

Akhir kalam,walaupun tidak banyak memberi input2 yang memuaskan(nak tahu lebih lanjut,dekat sekolah ke,warung2 kopi ke kita sembang,k..)suka ana ulangi kata2 salah seorang fasilillator kami; " Add Math is not easy,but it's hard to get failed". Sekian,Assalamualaikum w.b.t...

Monday, March 14, 2011

ibRaH dArI hAiWaN kEciL...


Assalamualaikum…amacam sume sihat??…tanpa kita sedar kita tlah masuk bulan 3 dan menjejak cuti penggal pertama..hmmmm ini maknanya spm smakin dekat la ye…mcmana dgn cuuti penggal ni?? Mungkin ada yg pergi tusyen,seminar ataupun bercuti b’sama keluarga ataupun duduk je kat rumah..utk student mmy msti sibuk study al-maklumlah nk ujian topikal lpas cuti ni…apa2 pun yg kita lakukan cuti ni hrp2 diredhoi allah…ketika ana menjelajah alam maya nie..ana ada terjumpa dan terbaca satu kisah nie…dan ana pun nk berkongsi kisah ni dgn antum sume dlm entri ni…harap2 kita sume dapat mngutip ibrah n pgajaran dalam kisah yg simple nie….insya-allah…..

kisah ni merupakan komunikasi yang pernah berlaku antara seekor semut dengan nabi Sulaiman.

Nabi Sulaiman bertanya kepada seekor semut tentang berapa banyak makanan yang diperlukannya untuk hidup dalam setahun. Semut menjawab, ia hanya perlukan makanan sebanyak sebiji butir gandum. Lalu Nabi Sulaiman memasukkan semut tersebut dalam satu botol dengan diletakkannya gula sebesar sebutir gandum. Mulut botol itu kemudiannya ditutup.

Cukup tempoh setahun, mulut botol itupun dibuka semula oleh Nabi Sulaiman. Anehnya, baginda dapati hanya separuh sahaja daripada gula sebesar butir gandum itu yang habis dimakan oleh semut tersebut. Nabi Sulaimana bertanya, mengapa hanya separuh makanan sahaja yang dihabiskan sedangkan semut pernah berkata ia perlukan makanan sebesar sebiji buah gandum?

Sang semut menjelaskan bahawa jika di luar botol rezkinya dijamin sepenuhnya oleh Allah dan dia yakin Allah pasti akan mencukupkan rezkinya. Sebab itu dia tidak perlu risau dengan hakikat itu. Tetapi apabila dikurung oleh manusia (Nabi Sulaiman) dia mengambil langkah berjaga-jaga dan berjimat cermat kerana tidak yakin dengan sifat perihatin manusia. Mana tahu, kalau-kalau manusia itu terlupa lalu mengurungnya terlebih daripada tempoh satu tahun? Apa akan terjadi kepadaku?

Ertinya, semut lebih yakin kepada jaminan Allah ketika di luar botol berbanding ’jaminan’ manusia ketika berada di dalam botol. Untuk menghadapi kemungkinan itulah semut mengambil langkah berjimat cermat yakni dengan memakan hanya separuh sahaja daripada apa yang diperlukannya dalam masa setahun supaya jika berlaku sesuatu yang di luar jangkaan, dia mampu bertahan. Masih ada baki makanan yang boleh digunakan.

”Inilah sifat tawakakal dan ikhtiar yang kita boleh pelajari dari semut. Jangan sekali-kali bergantung kepada sesama makhluk dalam soal rezki. Bergantunglah kepada Allah. Kalau ada pihak yang berkata, saya jamin bekalan makanan atau simpanan petrol akan sentiasa mencukupi untuk sekian-sekian tahun… jangan terlalu yakin. Sebaliknya, bertawakkallah kepada Allah dan berikhtiarlah dengan keupayaan sendiri. Jika tidak, kita akan dikecewakan. Jadilah seperti semut itu.”

Friday, March 11, 2011

Panji Hitam adalah Bendera Rasulullah S.A.W




Wahai kaum Muslimin! Marilah kita kembali mengibarkan bendera kita, bendera Rasulullah saw, bendera yang dicipta atas perintah Allah, bukannya ciptaan aqal manusia, apatah lagi dicipta hanya melalui satu pertandingan. Inilah bendera yang selayaknya bagi umat Islam.

Kita adalah umat Rasulullah, maka tunjukkanlah rasa kasih dan sayang kita kepada Rasul kita dengan kembali mengibarkan bendera Rasulullah saw.

Bayangkan wahai kaum Muslimin, jika Rasulullah ada bersama kita, sanggupkah kalian berada di belakang Rasulullah dan mengibarkan bendera selain dari bendera Rasulullah?

Walhal dengan bendera inilah Rasulullah telah menyatukan seluruh umat manusia yang mengucap kalimah yang tertera padanya.

Kibaran bendera inilah yang telah membawa risalah Allah ke seluruh pelusuk dunia. Dengan melihat bendera inilah jantung musuh-musuh Islam berdegup kencang menanti saat kehancuran mereka.

Bendera ini telah dibawa dan dijulang oleh para pejuang Islam di kala mengembangkan agama Allah. Inilah satu-satunya bendera kita, bendera Rasulullah, bendera Islam, bendera Negara Islam, bendera Daulah Islam!! Kita telah melihat bendera ini dikibarkan oleh kaum Muslimin di seluruh dunia seiring dengan perjuangan untuk mengembalikan kehidupan Islam dengan jalan menegakkan semula Daulah Khilafah.

Kita juga melihat bendera ini berkibar di Malaysia oleh para pejuang Islam yang berusaha ke arah yang sama. Semoga kita akan dapat melihat bendera ini dikibarkan oleh para pemimpin kaum Muslimin di seluruh dunia termasuk Malaysia walaupun sebelum berdirinya Khilafah.

InsyaAllah, setelah Khilafah berjaya ditegakkan, kita akan melihat bendera ini sekali lagi dikibarkan dengan penuh bangga dan kesyukuran. Air mata terharu dan kegembiraan akan menitis pada hari itu, hari di mana sistem Allah telah kembali ke muka bumi.

Bendera ciptaan Allah ini akan kembali meliuk-meliuk ditiup angin di udara dan akan berkibar dengan megahnya.

Inilah hari kemenangan Islam, hari yang Allah menurunkan pertolonganNya ke atas kaum Muslimin yang bersungguh-sunguh berjuang demi menegakkan agamaNya. Inilah hari yang kita berusaha siang dan malam untuk menggapainya dan kita benar-benar menanti akan kedatangannya.

Inilah hari Daulah Khilafah ’ala minhaj nubuwah yang kedua kalinya, kembali muncul menerajui dunia untuk membawa rahmat Allah ke seluruh alam. Maha Suci Allah yang akan mengembalikan hari tersebut kepada kita semua.

Amin ya Rabbal alamin.



ALLAHUMMA SOLLI A'LA SAIYYIDINA MUHAMMAD


Thursday, March 10, 2011

USAHA,STRUGGLE,JIHAD,HENSHIN !!!!


Assalamualaikum w.b.t kepada semua dan salam sejahtera,pertama sekali ana nak mengucapkan seINFINITI kesyukuran ke atas Rabbul Jalil kerana dipinjamkanNya kekuatan untuk ana menekan keyboard pada awal cuti penggal kali ini..Alhamdulillah..!!!

Dan tidak dilupakan juga selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w yang merupakan idola,imam,contoh teladan dan juga sandaran objektif pertama kita bekerja,iaitu mendapat MArdhatillah & bersama2 Baginda di Mahsyar kelak InsyaAllah...(T_T)

Hurm,untuk artikel kali ini,ana tak ada apa yang nak tulis,cuma ingin memaklumkan (although ramai yang dah maklum) bahwasanya Ujian Topikal 1 sekolah akan berlangsung pada 20 MAC 2011 sehingga 24 MAC 2011...

Di sini suka ana sertakan Persediaan Asas utk menghadapi peperiksaan :

1. Semangat Yang Tinggi
2. Pembacaan Yang Banyak

3. Kefahaman Yang Jelas

4. Ulangkaji Berterusan

5. Keyakinan Diri


Lain manusia,lain sifatnya,lain pelajar,lain jugalah langkah2 persediaan yang diambil..jadi, terpulanglah selagi mana these method makes senses for you.. ^^

Ulangkaji subjek yang akan naik merupakan salah satu langkah
awal menghadapi peperiksaan
(GAMBAR Contoh)

Menolong sahabat2 ttg topik yg tidak difahaminya merupakan
salah satu langkah pembelajaran yang baik selain merapatkan sillaturrahim...
(CANDID Pic)

Acapkali merujuk soalan yang krg difahami kpd sahabat2 yg TOP
merupakan lgkh pembelajaran yang baik juga
(CONTOH Gambar budak TOP Student)


Kurangkan masa di luar kelas..perbanyakkan STUDY!!!!
(CONTOH Gambar)

Antara doa2 menghadapi peperiksaan :

Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا فَهْمَ النَّبِيِّينَ وَحِفْظَ المُرْسَلِينَ وإلْهَامَ المَلاَئِكَةِ المُقَرَّبِينَ فِي عَافِيَةٍ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
“Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul, serta ilham daripada para Malaikat yang hampir dengan-Mu, kurniakanlah kami kesihatan wahai Tuhan yang Maha Pengasih.”

Doa sebelum masuk ke dalam kelas atau dewan peperiksaan:

وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدا
“Ya Allah, persiapkanlah kami akan urusan kami dengan petunjuk-Mu.”

Doa memohon kejayaan cemerlang:

اللَّهُمَّ إني أسْألُكَ الفَوْزَ عِنْدَ القَضَاءِ وَمَنَازِلَ الشُهَدآءِ وَعَيْشَ السُّعَدآءِ وَالنَّصْرُ عَلَى الأعْدآءِ
“Ya Allah, kami memohon daripada-Mu kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada’, dan kehidupan mereka yang bahagia serta kemenangan ke atas musuh.”

Akhir kalam,moga kalian dapat mengambil input2 daripada artikel kali ini insya'Allah...Di sini ana sertakan jadual peperiksaan bagi Form 4/5...

Ahad = P.Akaun,Tafsir,Sejarah,Tauhid
Isnin = B.Inggeris,Syariah,Feqah,Ekonomi
Selasa = B.Arab,Hadis,Add MAth,Al-Quran & As-SunnaH
Rabu = BM,usul FiQh,Math,Tajwid
Khamis = Sains,Tarikh Islam


p/s:perbanyakkan bangun malam,mohon banyak2 pada Allah moga2 diberinya kita kejayaan di dunia & Akhirat..Insya'Allah..!! NO PAIN NO GAIN !!!!
tag