Subscribe:

Pages

Tuesday, December 28, 2010

HaVe YoU PrePAreD foR yOuR neW sTudy..??


Assalamualaikum sume!!!memandangkn dah nk msuk 2011 maka kita pon dah nk start study blik…ana caya, c0firm pmbaca sume dilanda kemalasan krna skolah dah nk start blik kan..(tahulah best cuti lma2 pon..)so kt sini ana nk kongsikan sikit perkara yg kita perlu buat supaya kita ni rajin sikit belajar…utk candidate2 yg nk amik exam especially candidate spm 2011…amik la tip2 ni…bwa2 la buat ye…

1. Niat

Semua pelajar mesti betulkan niat..nak belajar atau nak buang masa dengan kawan-kawan...sama juga macam kita nak sembahyang...jika niat kita terpesong atau tak kuat dalam hati..namanya kita berada didunia lain la masa (berkhayal)

2. Azam

Setiap kali nak tidur kuatkan azam.."aku nak ke sekolah besok dan belajar bersungguh-sungguh, apa yang guru ajar, apa yang aku lihat, dengar dan buat Insyallah ingat"

Setiap kali bangun pagi..ulang balik azam kita malam tadi.

3. Perancangan

yah ini yang payah ni..macam mana nak buat perancangan...kena buat jadual ka...Yap paling senang sekali...buat jadual study..dan jadual study ni kenala review selalu..ubah jika perlu..jumpa guru kalau tak tahu. Berbincang dengan kawan-kawan..rujuk pelajar cemerlang di sekolah.

4. Inspirasi

cewah...inspirasi pula..ye la kalau kita rujuk inspirasi kita tentu kita nak berjaya macam dia..contohnya kita ambil inspirasi kita Rasullah. betapa tekunnya baginda berjihad walaupun mendapat tentangan dari kaumnnya sendiri. @ azali azlan or nur madihah

. dapat semua A dalam SPM.

5. Berdoa

Islam menggalakkan umatnya berdoa..doa, doa doa....SENJATA utama kita...solat hajat ngan tahajud jgn lupa plak…

6. Mohon restu ibubapa dan guru

Kerestuan ibu bapa juga penting..apa nak malu minta restu..cuma minta ampun dari ibu dan bapa setiap hari minta halal makan minum dan mintakan ibubapa doakan kat kita..mana ada ibubapa tak suka anaknya berjaya kan.kita kna minta halal dr guru kita sgala ilmu yg mereka berikan kpd kita….

7.Kawan

Ha ha ni pun part yang susah ni..pendek cerita...kawan untuk menangis sekali tak ramai...kawan untuk ketawa..ramai..ka ka ka. pilihlah kawan yang boleh membetulkan kesilapan kita..ingat mengingati…tp kalau kawan kt kls 2 mmg x byk mna pon…sbb 2 kwn yg terbaik…hehehee

sekian,,,,wassalam....

p/s:maaf la kalau ada yg terkurang…..

0 komen:

Post a Comment

tag